lørdag den 19. marts 2011

Brød på røremaskine

Klart at vidunderet skal afprøves og ikke mindst på godt brød.
Jeg ønskede mig så inderligt den bog af Claus Meyer der hedder Meyers Bageri som de solgte i Netto til den formidable sum af 69 kr. og naboveninden var så ualmindelig sød at spotte den til mig og tage den med hjem til mig :-)

Første projekt blev nogle boller på maskinen - ikke de boller som jeg plejede at lave og dog jeg lærte at den fordej jeg plejede at lave hed en biga, tænk det anede jeg ikke, jeg mente at der var surdej og det var så det, men det er det bestemt ikke....
Der er meget at lære der og det er jeg ret vild med, så jeg læser alt det med småt med stor begærlighed for det er noget jeg skal vide/lære.

2-3 dage før jeg overhovedet foretager mig anden i den retning blander jeg 1 dl. hvedemel og 1 dl. rugmel med 2 dl. vand i en bøtte og lader det stå på mit køkkenbord med låget lidt på skrå så det kan få luft uden at blive tørt, det skal boble ganske lidt, så er det klar.

Her er så opskriften på verdens bedste boller:

10 g gær
1 dl. mælk
25 g. smør
2 dl. biga
2 spsk rørsukker
1 økologisk æg
2 dl. speltmel
ca. 2 dl. ølologisk hvedemel
1½ tsk stødt kardemomme
½ tsk. salt

Mælken lunes til 30 grader og hældes i skålen sammen med smørret, sukker og æg kommes i sammen med saltet, så hældes fordejen (bigaen) i og mel tilsættes, først 2 dl. speltmel og hvedemelet justeres efter, hvor meget dejen kan tage, det skal være en blød dej, som man netop kan røre ved, ikke for meget mel, det gør brødet bastant og tørt.
Dejen hæver i 30 min. og slås ned og formes til boller, her 8 stk, efterhæver i 30 min. pensles med sammenpisket æg iblandet en smule salt så ægget samler sig bedre.
Bages ved 200 grader i 12 - 14 min.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar